Прочете също така


Малки общини постигат високи резултати на матурите


04.12.2023
Автори: Теодора Атанасова   Даниел Чолаков  

Обобщение

Анализ на представянето на матурите по БЕЛ в малките общини в България за 2023 г.

Малки общини постигат високи резултати на матурите


Неравенството в България е голямо според това къде живееш. Не би трябвало мястото ти на израстване да определя качеството ти на живот с такава сила, но доходите в София са най-високи, след това в големите градове и на дъното са малките населени места. Подобно е в училищата, като например постиженията на учениците на матурите. Или това е вярно поне средно статистически. В общините извън областните градове, да ги наречем “малки общини”, на матури се явяват една трета (14 хиляди) от зрелостниците в България (46 хиляди). Положителни изключения има, обаче, и те носят надежда!

Общините с областни градове имат по-високи резултати


Средните оценки на матурата по български език и литература (БЕЛ) са с 0,6 единици по-високи в областните градове, почти всяка година.

/img/posts/2023-12-04-matura-bel-top-schools/12.png

Графика: Средни оценки и брой явили се (в хиляди) на матурата по БЕЛ за периода 2019-2023 в областните градове и общините извън областните градове

Най-силните общини извън областните градове са разпръснати из Южна България


Впечатляваща е водещата позиция на общини около Смолян. Общо 6 от топ 10 общините за 2023 г. са в Южна България. За сравнение, през 2017 г. са водили старопланински общини - Карлово, Казанлък.

/img/posts/2023-12-04-matura-bel-top-schools/9.png

Трайното добро представяне на Челопеч, Златоград, Божурище подсказва, че там се случва нещо положително през годините. От друга страна, необичайният скок на Ивайловград предполага, че 2023 е необичайно добра за общината. Някои общини имат по-високи доходи (Челопеч, Божурище) и други имат големи предприятия, но това невинаги е задължително. Имайте предвид, че ефектът от тези общини върху страната е сравнително малък - в 5 от тях на матурата са се явили само по 20-30 ученици.

/img/posts/2023-12-04-matura-bel-top-schools/4_1.png

Таблица: Класиране сред общините извън областните градове, матура БЕЛ

Как направихме анализа. Какво следва. За авторите


Благодарим на МОН за споделянето на данните публично. Данните са от матурите по БЕЛ (български език и литература) за 2023 г. Изключват септемврийската сесия (може да я добавим, ако има интерес). Областния град намираме като за всяко училище сравняваме името на населеното място с името на областта.

Можете също да:

Ако има интерес към темата, ще се радваме да поговорим с училищни и общински представители в посочените общини. Също, може да е показателно да сравним резултатите с икономическата ситуация в общините - от доходите на семействата до общинските бюджети за образование и средния брой ученици на учител.

За авторите

“Данни за добро” подкрепя представителите на гражданския сектор, които работят за разрешаването на значими задачи в обществена полза, като предоставят знания и услуги свързани с обработка и анализ на данни.

“Образование без раници” работи българските деца да имат най-добрите в света безплатни образователни ресурси и в подкрепа на всички, ангажирани в образованието и в постигането на високи образователни успехи - учащите, учителите, семейството и всички други.